Børnenes rettigheder i det næste Danmark

Når vi skal fejre Grundlovsdag lige om lidt, så skal vi bruge anledningen til igen, at sætte fokus på børns rettigheder i Danmark.

Derfor står Alternativet i Middelfarts grundlovsfest ved søbadet den 5. juni, i børnenes tegn.

FN`s børnekonvention fra november 1989, er meget konkret i sine 54 artikler, der indeholder en række principper, som skal sikre børn en tryg og god opvækst. De principper har vi som et skandinavisk land, holdt højt i mange år. Det gør vi ikke længere.

I Danmark kan børn i dag vokse op i fattigdom, være lukket inde i en lejr og på anden vis opleve en barndom, der på ingen måde hjælper dem til at blive fysisk og psykisk stærke voksne.

Princippet fra den gamle bistandslov fra 1976 om, at forældres vilkår ikke bør komme barnet til skade, gælder ikke i den nu værende lovgivningspraksis. Her virker det nærmeste mere som om, at man ønsker at ramme forældrene gennem deres børn, hvilket er direkte usmageligt.

Arbejderbevægelsens erhvervsråd anslog i januar i år, at der i Danmark i 2016, levede 48.300 børn under fattigdomsgrænsen og hvis kontanthjælpsloftet havde været indfaset hele det år, havde tallet ligget på omkring 60.000 børn, der oplever deres første år under fattigdomsgrænsen. Det er ret belejligt at fjerne netop fattigdomsgrænsen, for så fjerner man også fokus på, at børn i Danmark vokser op under vilkår, som vi ikke skal tillade.

I disse dage har Politiken fokus på de børn, der vokser op på Sjælsmark.
Børn som er flygtet sammen med deres forældre, som har fået afslag på asyl og lige nu ikke kan rejse hjem, fordi det ikke er sikkert. I retorikken omkring de vilkår vi som dansk stat giver børnene i den lejr, hedder det blandt andet fra DF; “at man vil ramme forældrene gennem deres børn”, fra integrationsministeren hedder det; “at der ikke er noget at komme efter i den her sag”.

Begge dele er begrædelige eksempler på, at den danske regering og dens skiftende flertal, ikke tager børneliv alvorligt. Ikke anderkender vigtigheden af, at hjælpe udsatte børn til trygge, gode børneliv. Ser man alene på den økonomiske bundlinje, som i høj grad er denne regerings mantra, så er der masser af erfaring og evidens der peger på, at dårlige og utrygge børneliv, skaber voksne som har svært ved at leve et godt liv og dermed får svært ved at bidrage til fællesskabet. Det er med andre ord en meget dyr affærer, at lade hånt om kvaliteten af børns opvækst.

Samtidig har et flertal i folketinget besluttet, at børn i udsatte boligområder skal i vuggestue, senest når de er fyldt 1 år. Det til trods for at undersøgelser viser, at ved barnets to års dag, så er der procentvis lige så mange børn af forældre der ikke er født i Danmark i vuggestue, som der er af etnisk danske børn.  Og  jo – selvfølglig har børn med dansk som andet sprog, brug for ekstra sprogstøtte og jo der er også ting i vores kultur, som virker mærkeligt på andre kulturer. Fx sover vores nyfødte ude efter deres første par leveuger, hvilket er virkelig mærkeligt for mange andre kulturer, bare for at tage et eksempel.

Der er så mange andre kloge og sunde måder, at hjælpe børn til at vokse op i trygge, gode børneliv og det er vores ansvar at skabe forudsætningen for, at det kan ske. Derfor er det vigtigt, at vi finder helt andre løsninger og at  vi holder Børnekonventionen højt, så vi ikke glemmer børns grundlæggnede rettigheder.

Ønsker vi at udsatte børn skal have bedre vilkår i Danmark, så er det tydeligt i den førte politik, at det først vil ske ved et regeringsskifte, på den anden side af et folketingsvalg. En af de ting vi bør ser på her er, muligheden for at få FN’s børnekonvention indopereret i dansk lov, så vi ikke igen risikere at lade børn vokse op i fattigdom eller leve indespærret på Sjælsmark.

 

2 kommentarer til “Børnenes rettigheder i det næste Danmark”

 1. Jeg kan kun være fuldstændig enig med dig.

  Jeg så fx her til morgen et klip med Jens Rohde, hvor han slog et stort slag for, at det ikke kan være rigtigt, at fordi et barn med en given adresse begår kriminalitet, så skal forældrene sættes ud af deres lejlighed! Jamen det er da fuldkommen absurd.

  Flere og flere børn vokser op i fattigdom; jeg mener faktisk, at tallet nu skønnes at være ca. 70.000.

  Og børnene på Sjælsmark udrejsecenter, der ikke må få den mad, som familien kunne lave, hvis de ellers måtte. De lever i stor angst og utryghed for hvornår de bliver tvangsudsendt. Må de overhovedet gå i skole?

  Dagens uhyrligheder bliver værre og værre, for hver dag der går.

  Like

  1. Med de beslutninger skiftende regeringer har taget de seneste år, så bliver det virkelig børnene der kommer til at betale prisen.
   Det sker både socialt og på miljøet og det skal den næste regering gøre noget aktivt for at ændre.

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s