Tænk dig nu om dit skøre kvindemenneske!
Jeg går ud fra at du er så dum og svag, at du ikke kan forholde dig til, at DU ødelægger fremtiden for danskernes børn og børnebørn! DU er skyld i at de kommer til at leve i et socialistisk og muslimsk helvede! DU er den skyldige! PS. der ER ingen klimakrise!”

Velkommen til demokratiet, træd endelig indenfor, for nu begynder den vildeste rejse!

Da jeg for et par år siden besluttede mig for, at stille op til det kommende folketingsvalg, gjorde jeg det efter mange og lange overvejelser. Jeg har nemlig fulgt med, når folketingsmedlemmer som Zenia Stampe, Johanne Schmidt-Nielsen og Inger Støjberg har fortalt om bagsiden af medaljen. Om kommentarer på deres person, om trusler og om blive lagt for had. Jeg vidste godt, at det højest sandsynligt ville ske for mig, når jeg blev valgt ind i Folketinget, men at det allerede skulle begynde nu, uden at valgkampen for alvor er i gang og uden at jeg overhovedet er i Folketinget, dét havde jeg ikke set komme.

Citatet i starten af dette indlæg er blot ét eksempel på, hvilke kommentarer jeg også får, når jeg slår noget op på min Facebook-side. Jeg tager dem ikke personligt, for dem der skriver det kender ikke mig, men det gør mig vred at jeg ikke kan være politisk aktiv, uden at skulle lægge ryg til sådanne kommentarer. Jeg bliver faktisk enormt vred på demokratiets vegne.
Tonen i den politiske debat ér hård, og man skal være hårdfør for at kunne se igennem fingre med, at der sidder mennesker bag skærme og foran aviser, som kan finde på at svine en til, eller sende en anonyme udklip med posten. Demokratiet bør være for alle, men hvad med de politiske kandidater, som bliver bange når først kommentarerne og brevene kommer? Hvis de bliver skræmt væk, er demokratiet så stadig for alle? Er det virkelig den politiske debat vi ønsker i vores land?

Vi lever i et land, og i en politisk hverdag, hvor rigtig meget handler om danskhed. For mig er en stor del af den danske kultur, det at kunne ytre sig – også som politisk aktiv. Jeg bliver bekymret for vores demokrati, når folketingskandidater som mig selv, allerede inden vi er blevet valgt, skal  stå imod ondskabsfulde kommentarer, nedgørelser og ubehagelige beskeder og breve fra dem, der er uenige med os.

Jeg vil nemlig gerne den iltre og dedikerede politiske debat, den hvor vi i forhold til den politiske sag, argumenterer og krydser klinger med hinanden. Den debat som har til formål, at gøre os klogere på hvor hinanden står og hvad der driver os i vores politiske overbevisning.  Den debat er sund og velkommen i ethvert demokrati og den hilser jeg i høj grad velkommen, for den mangler mere og mere, efterhånden som de personlige angreb tager over.

Prøv at forestille jer et Danmark hvor den demokratiske samtale er forsvundet, hvor uenighed om metode, vej og politisk ståsted ikke længere findes, hvor ingen ønsker at stille op som kandidat til et politisk valg. Det vil være et helt andet Danmark. Et Danmark der demokratisk har spillet fallit, og det alene fordi det i dag er blevet acceptabelt i det offentlige rum og på de sociale medier, at gå voldsomt og personligt efter enkeltpersoner.

Hvis vi virkelig vil stå vagt om vores danske demokrati og de værdier der ligger deri, så har vi en fælles tværpolitisk opgave i, at sige fra overfor personangreb som dem jeg oplever. Hvis vi ønsker et bredt sammensat folketing, bestående af medlemmer fra alle egne af landet og fra alle samfundslag og uddannelsesbaggrunde, så er det på høje tid, at vi i fællesskab tager vores demokratiske ansvar på os og siger fra over dem der med ord og personlige angreb går efter folketingskandidater som mig.

Jeg vil ikke finde mig i at vi ødelægger vores fælles demokrati på den måde, og derfor siger jeg nu højlydt fra. Vil du finde dig i det, eller vil du være med til en genrejsning af den demokratiske samtale?

Bragt på Fyens.dk den 27. august 2018: https://www.fyens.dk/debat/Taenk-dig-nu-om-dit-skoere-kvindemenneske/artikel/3279871